top of page
  • Yazarın fotoğrafıElif Güveloğlu

Meyan Mucizesi



Antik tıp tarihinin bilinen en geniş kullanımlı bitkisidir meyan kökü. Botanik ismi glycyrrhiza glabra olmakla birlikte birçok ülke tıbbında likoris adı altında kullanılır. Latince karşılığı tatlı kök demektir.

Aktif maddesi olan glikrizin çay şekerinden 50, sükrozdan ise 150 kat5 daha tatlı bir maddedir, dolayısıyla daha az miktarla çok daha yoğun tat elde edildiği için yüzyıllar boyu birçok ülkenin mutfağında ve gıda sanayisinde yer almıştır, kolalı içeceklerde de kullanılmaktadır. Ticari avantajının yanı sıra obesitenin yüzyılın baş sorunlarından olduğunu düşünecek olursak bu, kalori hesabı yaparken de avantajdır şöyle ki daha az kalori ile daha yoğun tatlılık elde edilir hem de yapay tatlandırıcı kullanılmadan. Şeker hastalarında da avantajdır bu, sükroz yani sofra şekeri içermediği için daha güvenlidir.

Çin ve Asya tıbbında M.Ö. 2000 yıllarından beri kullanıldığına dair kayıtlar mevcuttur. Mısırda firavun mezarlarından çokça çıkarılmıştır. Çin tarihinde önemli bir yere sahiptir, yüzyıllar boyunca Çin imparatorlarının bu maddenin ekstresini ‘canlandırıcı tonik ‘ olarak senenin belirli dönemlerinde rutin olarak kullandıkları söylenir.Çin tıbbında ve mutfağında halen aktif olarak kullanılır, toksinlerden arındırdığına inanılır ve enerji içeceği olarak tüketilir. Bu ülkede bu bitkinin lakabıysa ‘bitkilerin atası’dır. En sık kullanıldığı ve yetiştiği bölgelerden olan Pontefrakt’ta her yıl Likoris Festivalleri düzenlenir. Kimyasal bileşiminde glikrizin,glikiretinik asit, asparajin ve flavonoidler vardır ki flavonoidler bilinen en güçlü antioksidandırlar. En önemli tıbbi etkilerini böbreküstübezini çalıştırarak yapar. Kortizona benzer antienflamatuar yani yangı giderici bir etkisi vardır oysa kortizonun yanetkilerini göstermez. Böbreküstü bezi yetmezliklerinde, kan şekeri düşüklüklerinde, eklem iltihapları, romatizma, astım, alerji, sedef, vitiligo, kronik cilt hastalıkları ve birçok kronik yangısal hastalıklarda faydalıdır. Çağımızın en yaygın hastalığı olan kronik yorgunluk sendromunda (Çoğu zaman altta yatan organik bir sebep bulunamadığı halde kişinin sabah kalktığında kendini yorgun ve dinlenmemiş hissetmesi, halsizlik, isteksizlik, çabuk yorulma, performans azalması ile seyreden bir rahatsızlık durumu) çok etkilidir ve yıllardır birçok ülkede bu rahatsızlıkta kullanılır. Mide ve barsak yüzeyinde mukus dediğimiz koruyucu salgıyı artırıcı etkisinden dolayı gastritlerde, kolitlerde, mide ve barsak ülserlerinde etkilidir. Ayrıca ülser etrafındaki yangısal durumun giderilmesinde de yardımcıdır. Solunum yollarında da koruyucu mukus salgısını artırdığı için kronik bronşitlilere ve sigara içicilerine faydalıdır. Ayrıca kanserden koruyucu özelliğe sahiptir. Safra yollarındaki salgıları da artırdığı için safra yolları hastalıklarında ve kolesterol düşürmede yardımcıdır. Hafif laksatif yani dışkı yumuşatıcı bir etkisi vardır ki bu özelliği ile de kabızlık ve basurda faydalıdır. Virüslere ve birçok mikrobik ajana karşı vücudumuzun en önemli savunma ajanlarından biri interferon denen bir maddedir ki likorisin (meyan ekstresi) kandaki ve dokulardaki interferon düzeyini artırdığına dair çok önemli yayınlar ve araştırmalar mevcuttur. Zaten antik tıp tarihinde yüzyıllardır hepatitte ve veremde başarıyla kullanılmıştır. Birçok madde gibi meyan kökünün de fazla alımının zararları olabilir. Tansiyon ve şeker hastaları ve kanda potasyum düzeyi düşük hastalar bu maddeden elde edilmiş ürünleri kullanmamalıdırlar.


1.052 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page